040124 G2 U1 EOU

Grade	2
Unit/Domain	Fairy Tales and Tall Tales
Copyright (original or public domain)	Original
Lexile/Average Grade Level	Unavailable at this time
Word Count	283
Flesch-Kincaid	5.5
Title	Paul Bunyan
Author	Anonymous

Paul Bunyan

(1) Even as a baby, Paul Bunyan was mighty big. How big? Well, he was so big that his parents had to use a covered wagon for his cradle. A covered wagon is a large cart that is usually pulled by horses and big enough for an entire family to travel in.



https://www.istockphoto.com/photo/covered-wagon-gm157280899-445100?searchscope=image%2Cfilm

(2) As you might imagine, young Paul Bunyan had a big appetite. He gobbled up five barrels of oatmeal a day, and his parents had to milk four dozen cows every morning and evening just to keep his baby bottle filled.

(3) Paul was so big it caused some problems in the little town in Maine where he grew up. When he sneezed, he blew the birds from Maine to California. When he snored, the neighbors ran out of their houses hollering, "Earthquake! Earthquake!" (4) After that, Paul's father thought it might be better if Paul did not sleep in town. He built a cot on a large raft for Paul and floated it off the coast. When Paul was a young boy, he slept on the raft for a few nights, but the floating cot didn't work out. When Paul turned over in his sleep, he created gigantic waves that knocked down houses along the coast.

(5) Eventually, Paul's father decided that the East Coast was just too small for Paul Bunyan. The only sensible thing to do was to move out west to the country. So, the Bunyan family moved to Minnesota. In those days, Minnesota was full of logging camps, sawmills, and lumberjacks. Americans were moving west and "building the country." They had to cut down a lot of trees to make their homes, not to mention their schools, churches, boats, and furniture.



https://pixabay.com/photos/route-66-atlanta-illinois-1159940/

Item #	1
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.9.A Multiple genres: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple textsgenres. The student recognizes and analyzes genre-specific characteristics, structures, and purposes within and across increasingly complex traditional, contemporary, classical, and diverse texts. The student is expected to: (A) demonstrate knowledge of distinguishing characteristics of well-known children's literature such as folktales, fables, and fairy tales.
Objective	Students will demonstrate understanding of the characteristics of a folktale or tall tale.
DOK Level	2
Question Type	Multiple Select

Element	Value	
passage_link		
passage_title	Paul Bunyan	

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	Choose the two sentences that demonstrate why this story is a tall tale.
prompt	Select TWO sentences.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	Paul slept on a raft near the little town in Maine where he grew up.
answer_b	When he sneezed, he blew the birds from Maine to California.
answer_c	When he snored, the neighbors ran out of their houses hollering, "Earthquake! Earthquake!"
correct_answer	b, c
correct_answer_1_rationale	These sentences show things that would not happen in real life. They could only happen in a tall tale or fairy tale.
incorrect_answer	a
incorrect_answer_rationale	The detail that Paul slept on a raft is something that
	happened in the story, but it could also happen in real
	life. This does not reflect a characteristic of a tall tale.
scoring	Partial Match; 1 point (.5 each)

Item #	2
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.9.A Multiple genres: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple textsgenres. The student recognizes and analyzes genre-specific characteristics, structures, and purposes within and across increasingly complex traditional, contemporary, classical, and diverse texts. The student is expected to: (A) demonstrate knowledge of distinguishing characteristics of well-known children's literature such as folktales, fables, and fairy tales.
Objective	Students will demonstrate understanding of the characteristics of a folktale or tall tale.
DOK Level	2
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	Paul Bunyan

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	Select the sentence that shows that Paul Bunyan is a tall tale character.
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	He is smarter than any real person could be.
answer_b	He is bigger than any real person could be.
answer_c	He is funnier than any real person could be.
correct_answer	b
correct_answer_rationale	The correct answer is "He is bigger than any real person could be." Paul's size is what makes him different from other people in his town and makes his parents have to think of ways to help him. Paul's size is what makes him a tall tale character.
incorrect_answer_1	а
incorrect_answer_1_rationale	The tall tale does not include details about Paul being smarter than any real person could be.
incorrect_answer_2	C
incorrect_answer_2_rationale	The tall tale does not include details about him being funnier than any real person could be.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	3
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.9.A Multiple genres: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple textsgenres. The student recognizes and analyzes genre-specific characteristics, structures, and purposes within and across increasingly complex traditional, contemporary, classical, and diverse texts. The student is expected to: (A) demonstrate knowledge of distinguishing characteristics of well-known children's literature such as folktales, fables, and fairy tales.
Objective	Students will describe the actions of characters in a folktale or tall tale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	Paul Bunyan

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	What did Paul Bunyan drink so much of that shows this story is a tall tale?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	water

https://pixabay.com/photos/water-glass-drip-drink-clear- 1585192/answer_bmilkmilkImage: milk-drink-925858/answer_corange juicehttps://pixabay.com/photos/glass-milk-drink-925858/answer_corange juiceincorrect_answerbcorrect_answer_1bcorrect_answer_1aincorrect_answer_1aincorrect_answer_2c </th <th></th> <th></th>		
Image: constraint of the constra	answer b	milk
answer_corange juiceanswer_corange juiceanswer_cImage in the second se		
answer_corange juiceanswer_corange juiceanswer_cImage in the second se		https://pixabay.com/photos/glass-milk-drink-925858/
InterpretationInterpretationhttps://pixabay.com/photos/orange-juice-juice-vitamins-drink- 67556/correct_answerbcorrect_answer_rationaleThe correct answer is milk According to the passage, Paul's parents "had to milk four dozen cows every morning and evening just to keep his baby bottle filled."incorrect_answer_1aincorrect_rationale_1The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of water.incorrect_answer_2cincorrect_rationale_2The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.	answer c	
correct_answer_rationaleThe correct answer is milk According to the passage, Paul's parents "had to milk four dozen cows every morning and evening just to keep his baby bottle filled."incorrect_answer_1aincorrect_rationale_1The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of water.incorrect_answer_2cincorrect_rationale_2The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.		https://pixabay.com/photos/orange-juice-vitamins-drink-
According to the passage, Paul's parents "had to milk four dozen cows every morning and evening just to keep his baby bottle filled."incorrect_answer_1aincorrect_rationale_1The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of water.incorrect_answer_2cincorrect_rationale_2The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.	correct_answer	b
incorrect_rationale_1The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of water.incorrect_answer_2cincorrect_rationale_2The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.	correct_answer_rationale	According to the passage, Paul's parents "had to milk four dozen cows every morning and evening just to keep his baby bottle
amount of water. incorrect_answer_2 c incorrect_rationale_2 The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.	incorrect_answer_1	a
incorrect_rationale_2 The tall tale does not reference Paul drinking an exaggerated amount of orange juice.	incorrect_rationale_1	
amount of orange juice.	incorrect_answer_2	C
scoring Exact Match; 1 point	incorrect_rationale_2	amount of orange juice.
	scoring	Exact Match; 1 point

Item #	4
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	The student will use text evidence to distinguish between real and fictional elements in a folktale or tall tale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

17100/102	
Element	Value
passage_link	
passage_title	Paul Bunyan

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	Where does Paul Bunyan sleep when he is a baby?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	on a raft <u> https://pixabay.com/photos/china-guilin-travel-asia-chinese-1180398/</u>
answer b	in a covered wagon
	https://www.istockphoto.com/photo/covered-wagon-
	gm157280899-445100?searchscope=image%2Cfilm
answer_c	on a barrel

	https://pixabay.com/photos/wooden-barrel-barrel-barrel-bar
correct_answer	b
correct_answer_rationale	As a baby, Paul Bunyan slept in a covered wagon because he was so big.
incorrect_answer_1	а
incorrect_rationale_1	The tall tale mentions that Paul slept on the raft as a young boy,
	but not when he was a baby.
incorrect_answer_2	С
incorrect_rationale_2	The tall tale provides details that Paul Bunyan ate large barrels
	of oatmeal, not that he slept on the barrels.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	5
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C
	Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	Students will recall the main events from a folktale or tall tale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

17100/102		
Element	Value	
passage_link		
passage_title	Paul Bunyan	

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	Where does Paul's father take him at the end of the story?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	to a village white the second
answer_b	to the country

	https://pixabay.com/photos/landscape-scenic-fall-autumn- 1858602/
answer_c	to the river to the river https://pixabay.com/photos/autumn-landscape-nature-golden- 219972/
correct_answer	b
correct_answer_rationale	Paul and his family move to the country at the end of the story. The story explains, "The only sensible thing to do was to move out west to the country."
incorrect_answer_1	a
incorrect_rationale_1	There is no text evidence that Paul and his family moved to a village at the end of the tall tale.
incorrect_answer_2	c
incorrect_rationale_2	There is no text evidence that Paul and his family moved to a river at the end of the tall tale.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	6
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C
	Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	Students will recall the main events from a fairy tale or tall tale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	Paul Bunyan

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "Paul Bunyan."
question_stem	Based on this story, what problem happens when Paul sleeps on a raft?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	He blows the birds away.
answer_b	He causes earthquakes.
answer_c	He makes big waves.
correct_answer	C
correct_answer_rationale	The correct answer is: He makes big waves. The story says, "When Paul turned over in his sleep, he created gigantic waves that knocked down houses along the coast."
incorrect_answer_1	а
incorrect_rationale_1	The detail about Paul sneezing and blowing the birds from Maine to California is not related to the problems Paul has when sleeping on the raft.
incorrect_answer_2	b
incorrect_rationale_2	The reference to earthquakes in the story is about Paul snoring, which prompted him to sleep on the raft.
scoring	Exact Match; 1 point

Grade	2
Unit/Domain	Fairy Tales and Tall Tales
Copyright (Original or Public Domain)	Original
Lexile/Average Grade Level	Unavailable at this time.
Flesch Kincaid	4.1
Word Count	510
Title	The Three Wishes
Author (if applicable)	Anonymous, Adapted for OER K-5 RLA

The Three Wishes

(1) Long ago in a faraway place, a woodcutter and his wife lived deep in the forest. Every day, they worked hard cutting wood, but their work did not bring in a lot of money. The man and his wife lived a nice, simple life, but sometimes they worried about having enough money to buy what they needed.

(2) One morning, the two of them set off to work as usual but decided to go farther into the forest than they ever had before. Soon enough they found themselves in front of a huge, <u>mighty</u> oak. This tree had grown for many years and stood tall and round.

(3) "The logs we could cut from this fine tree would sell for a lot of money," the man said excitedly. The woman eagerly agreed.

(4) Just as he was about to swing his ax, they heard a tiny voice cry "Stop!" and a beautiful fairy appeared. The man and his wife, having never seen a fairy before, were <u>stunned</u> and could hardly speak.

(5) "This tree is very special," she explained. "We fairies live in its treetop."

(6) "We will let the tree stand," the man said kindly. "Of course you must keep your home."

(7) The fairy was absolutely delighted and quickly twirled around in a circle. "Thank you!" she cried happily.

(8) "Because of your kindness, I will grant you three wishes—whatever they might be!" In the blink of an eye, the fairy disappeared.

(9) The man and woman got back to work, chatting about all the things they might wish for. Should they wish for piles of gold coins, or a grand house to live in, or a treasure chest filled with jewels?

(10) It grew dark. The man and his wife were tired and hungry and cold. They <u>trudged</u> home, one foot after another. When they finally reached their house, it was dark and chilly inside.

(11) "I wish we were coming home to a tasty pan of sausages cooking on the fire," the man said. And just like that, the fire was blazing in the fireplace and sausages were sizzling in the pan.

(12) The man stared. His wife stared. They realized at the same time what happened.

(13) "Oh, but what a silly thing to say!" the woman yelled. "Sausages, indeed! I wish those sausages were hanging right from your nose!"

(14) And just like that, the sausages flew to the man's nose.

(15) Both were silent. They pulled and tugged at the sausages, but they would not come off.

(16) Their careless words left the couple with only one wish. They could wish for the coins or house or jewels, but the man would have to live with a string of sausages hanging from his nose. They realized there was only one thing to do. The man wished the sausages were back in the pan.

(17) "It's true that we don't have the riches we might have wished for," said the wife. "But we do have a nice dinner of sausages tonight."

(18) "It's true," said the man cheerfully. And they enjoyed a delicious dinner and cozy evening by the fire.

Item #	7
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C
	Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	Students will recall the main events from a folktale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value	
passage_link		
passage_title	The Three Wishes	

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Why doesn't the woodcutter chop down the huge oak?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	The tree is a home to fairies.
answer_b	The tree spoke to the man.
answer_c	The man's wife asks him to stop.
correct_answer	a
correct_answer_rationale	The correct answer is "The tree is a home to fairies." The fairy
incorrect answer 1	says that many fairies live in the treetop.
incorrect_answer_1	b
incorrect_rationale_1	There is no text evidence that the tree spoke to the man.
incorrect_answer_2	C
incorrect_rationale_2	Just as he was about to swing his ax, they heard a tiny voice cry, "Stop!" and a beautiful fairy appeared. (The fairy, and not the man's wife, asked the man to stop.)
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	8
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.9.A Multiple genres: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple textsgenres. The student recognizes and analyzes genre-specific characteristics, structures, and purposes within and across increasingly complex traditional, contemporary, classical, and diverse texts. The student is expected to: (A) demonstrate knowledge of distinguishing characteristics of well-known children's literature such as folktales, fables, and fairy tales.
Objective	Students will recall the main events from a folktale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Select the image that shows what the woodcutter and his wife do at the beginning of the story?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	They worked at their home.

	https://www.istockphoto.com/photo/oil-painting-of-fairy- house-art-work-gm543463588- 97519661?searchscope=image%2Cfilm
answer_b	They visited the village. When the village of the
answer_c	They walked into the forest. Image: state of the forest in the
correct answer	C
correct_answer_rationale	The woodcutter and his wife walk into the forest at the beginning of the story.
incorrect_answer_1	a
incorrect_rationale_1	At the beginning of the story, it states that they worked cutting wood, but not that they worked at their home.
incorrect_answer_2	b
incorrect_rationale_2	There is no reference in the story to the man and his wife visiting the village.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	9
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C
	Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	Students will recall the main events from a folktale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Select the image that shows what happens after the man and wife make their last wish.
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	They get piles of gold coins.
answer_b	They get sausages in a pan.

	https://www.istockphoto.com/photo/frying-sausages-in-a-pan- gm139878057-1555059?searchscope=image%2Cfilm
answer_c	They get a stack of wood.
	https://www.istockphoto.com/photo/a-stack-of-split- firewood- on-a-white-background-gm183853446- 15969814?searchscope=image%2Cfilm
correct_answer	b
correct_answer_rationale	They get sausages in a pan.
incorrect_answer_1	a
incorrect_rationale_1	The man and his wife chatted about wishing for gold coins earlier in the story, but they never actually wished for them.
incorrect_answer_2	С
incorrect_rationale_2	The man and his wife never wished for a stack of wood.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	10
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.6.G Comprehension skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student uses metacognitive skills to both develop and deepen comprehension of increasingly complex texts. The student is expected to: (G) evaluate details read to determine key ideas.
Objective	Using details from the story, students will infer the message of a folktale.
DOK Level	3
Question Type	Multiple Choice

1100/102	
Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	What is the most important message of this story?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	It is good to help people that need it.
answer_b	Money is not important in life.
answer_c	Be careful not to waste good opportunities.
correct_answer	C
correct_answer_rationale	The correct answer is "Be careful not to waste good opportunities." The woodcutter and his wife are not careful with their words. They have to use their last wish to undo a silly wish that was said without thinking.
incorrect_answer_1	a
incorrect_rationale_1	Even though the wood cutter does not cut down the home of the fairies and is granted wishes for their kindness, these details do not support the idea that it is good to help people that need it.
incorrect_answer_2	b
incorrect_rationale_2	The story provides details about how hardworking the man and wife were and how they lived a comfortable life, but sometimes worried about money. These details do not support the idea that money is not important in life.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	11
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.7.C
	Response skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student responds to an increasingly challenging variety of sources that are read, heard, or viewed. The student is expected to: (C) use text evidence to support an appropriate response.
Objective	Students will recall the main events from a fairy tale or tall tale.
DOK Level	1
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Why did the woodcutter's wife become angry?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	Her husband made a silly wish.
answer_b	The fairy spoke to them.
answer_c	She had to cut wood.
correct_answer	a
correct_answer_rationale	The correct answer is "Her husband made a silly wish." He first
	wished that they were coming home to a tasty pan of sausages
	cooking on the fire.
incorrect_answer_1	b
incorrect_rationale_1	After the fairy speaks to the woodcutter and his wife, the text
	states, "the man and woman got back to work, chatting about
	all the things they might wish for." This does not support the
	idea that the wife was angry after the fairy spoke to them.
incorrect_answer_2	С
incorrect_rationale_2	The text states, "Every day they worked hard cutting wood." This
	does not support the idea that the wife was angry about doing
	this job. Also, when they reached the mighty tree, she was
	eager to help her husband chop it for logs.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	12
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.3.B
	Developing and sustaining foundational language skills:
	listening, speaking, reading, writing, and thinkingvocabulary.
	The student uses newly acquired vocabulary expressively. The
	student is expected to: (B) use context within and beyond a
	sentence to determine the meaning of unfamiliar words.
Objective	Students will demonstrate an understanding of new vocabulary.
DOK Level	2
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Listen to these sentences from the story:
	"It grew dark. The man and his wife were tired and hungry and
	cold. They trudged home, one foot after another. When they
	finally reached their house, it was dark and chilly inside."
	Which of the following phrases means the same as the word
	trudged?
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	walked slowly
answer_b	skipped happily
answer_c	raced fast
correct_answer	a
correct_answer_rationale	The correct answer is: walked slowly.
	The man and his wife were tired and hungry and cold, so they
	were moving slowly. They put one foot after another. The story
	says they "finally" reached their house. Those are clues they went slowly.
incorrect_answer_1	b
incorrect_rationale_1	Words such as "tired," "hungry," "cold," and "one foot after another" do not support the answer "skipped happily".
incorrect_answer_2	С

incorrect_rationale_2	Words such as "tired," "one foot after another," and "finally" do not support the answer "raced fast."
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	13
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.3.B
	Developing and sustaining foundational language skills: listening, speaking, reading, writing, and thinkingvocabulary. The student uses newly acquired vocabulary expressively. The student is expected to: (B) use context within and beyond a sentence to determine the meaning of unfamiliar words.
Objective	Students will demonstrate an understanding of new vocabulary.
DOK Level	2
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Listen to these sentences from the story:
	"The man and his wife, having never seen a fairy before, were <u>stunned</u> and could hardly speak."
	Select the word that means the same as the word <u>stunned</u> .
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	worried
answer_b	hungry
answer_c	surprised
correct_answer	C
correct_answer_rationale	The correct answer is: surprised. To be stunned is to be very surprised.
incorrect_answer_1	а
incorrect_rationale_1	The detail about being "worried" is mentioned at the beginning of the story, not when they saw and heard the fairy. (They were worried they wouldn't have enough money.)
incorrect_answer_2	b
incorrect_rationale_2	The man and wife are hungry when they are on their way home, not when they first see the fairy.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	14
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.3.B Developing and sustaining foundational language skills: listening, speaking, reading, writing, and thinkingvocabulary. The student uses newly acquired vocabulary expressively. The student is expected to: (B) use context within and beyond a sentence to determine the meaning of unfamiliar words.
Objective	Students will demonstrate an understanding of new vocabulary in context.
DOK Level	2
Question Type	Multiple Choice

Element	Value	
passage_link		
passage_title	The Three Wishes	

Element	Value
stimulus	Refer to the passage, "The Three Wishes."
question_stem	Listen to the following sentences from the passage.
	"Soon enough they found themselves in front of a huge, mighty
	oak. This tree had grown for many years and stood tall and
	round."
	Select the word that means the same as the word <u>mighty</u> .
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	strong
answer_b	dark
answer_c	scary
correct_answer	а
correct_answer_rationale	<i>Mighty</i> means strong. The tree was big, tall, round, and old. It was strong.
incorrect_answer_1	b
incorrect_rationale_1	No words in the excerpt suggest that the tree was dark.
incorrect_answer_2	c
incorrect_rationale_2	Students may choose this answer because it was "huge" and
	"stood tall," but the details in the story about the woodcutter
	being excited about cutting the tree for logs, and his wife being
	eager to help would not indicate that the tree was not scary.
scoring	Exact Match; 1 point

Item #	15
Discipline	ELA
Grade Level	2
Assessment Type	End of Unit
Unit/Domain Title	Fairy Tales and Tall Tales
TEKS	TEKS 2.6.E Comprehension skills: listening, speaking, reading, writing, and thinking using multiple texts. The student uses metacognitive skills to both develop and deepen comprehension of increasingly complex texts. The student is expected to: (E) make connections to personal experiences, ideas in other texts, and society.
Objective	Students will compare and contrast characters from two fairy tales or two tall tales.
DOK Level	3
Question Type	Multiple Choice

Element	Value
passage_link	
passage_title	Paul Bunyan and The Three Wishes

Element	Value
stimulus	Refer to the passages, "Paul Bunyan" and "The Three Wishes."
question_stem	Think about Paul Bunyan and the woodcutter. Select the sentence and the image that shows something that is the same about both characters.
prompt	Select the best answer.
randomize_answer_choices	yes
answer_a	They each slept in a covered wagon.

	https://www.istockphoto.com/photo/covered-wagon- gm157280899-445100?searchscope=image%2Cfilm
answer_b	They each wanted gold coins.
	https://www.istockphoto.com/photo/gold-coins-gm165418688- 21836285?searchscope=image%2Cfilm
answer_c	They each cut down trees.
	https://www.istockphoto.com/photo/forest-pine-and-spruce- trees-log-trunks-pile-the-logging-timber-wood-industry- gm1402725887-455529911?searchscope=image%2Cfilm
correct_answer	c
correct_answer_rationale	Paul Bunyan cut down trees in Minnesota and the woodcutter cut down trees where he lived.
incorrect_answer_1	а
incorrect_rationale_1	Only Paul Bunyan slept in a covered wagon.
incorrect_answer_2	b
incorrect_rationale_2	Only the woodcutter and his wife wanted gold coins.
scoring	Exact Match; 1 point

© 2024. Texas Education Agency. Portions of this work are adapted, with permission, from originals created by

Amplify Education, Inc. (amplify.com) and the Core Knowledge

Foundation (coreknowledge.org).

This work is licensed under a

Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

4.0 International License.

You are free:

to Share—to copy, distribute, and transmit the work

to Remix—to adapt the work

Under the following conditions:

Attribution—You must attribute any adaptations of the work in the following manner:

This work is based on original works of the Texas Education Agency, as well as prior works by Amplify Education, Inc. (amplify.com) and the Core Knowledge Foundation (coreknowledge.org) and is made available under a Creative Commons Attribution- NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. This does not in any way imply endorsement by those authors of this work.

Noncommercial—You may not use this work for commercial purposes.

Share Alike—If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.

With the understanding that:

For any reuse or distribution, you must make clear to others the license terms of this work. The best way to do this is with a link to this web page:

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/

Trademarks and trade names are shown in this book strictly for illustrative and educational purposes and are the property of their respective owners. References herein should not be regarded as affecting the validity of said trademarks and trade names. This work is based on prior works of Amplify Education, Inc.

(amplify.com) and the Core Knowledge Foundation (coreknowledge.org) made available under a Creative Commons

Attribution- NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. This does not in any way imply endorsement by those authors of this work.

Printed in the USA